BERKONGSI NIKMAT IMAN, ISLAM ALLAHHU AKBAR

Sunday, April 25, 2010

MENCARI SAHABAT....NASIHAT AL-QAMAH

NABI..
NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimanapesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:

Pertama,
pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

Kedua,
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya) ..Ketiga,
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat,
pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima,
sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.


Hati iNi Telah Bersatu, bersatu memikul Beban DakwahMu, Hati ini TelaH berpadu, Berpadu memikUL bebAn Dakwahmu, hati ini Telah MengikaT setia untUk MendaulAt untuk Menyokong syAriatmu di Alam Maya...Maka Ya Allah, eratKanLah iKAtan yAng Ada. Kekalkanlah kemesrAan Yang Ada, tunJukkanLah jaLan yang beNar. PenuhkanLah dengAn cahayaMu tiada malam teranGi AlamMu. Hidup suburkanLah dengan MakrifatMu tapi jika Ingin memAtikannya, matiKanLah sebagai Syuhada daLam perjuangan menegakkAn agama yang mulIa.

0 Siapa Bran Komen Ni..!:

 

blogger templates | Make Money Online