BERKONGSI NIKMAT IMAN, ISLAM ALLAHHU AKBAR

Monday, January 3, 2011

Peringatan dan Renungan

Tertawa Di Dunia, Menangis Di Akhirat

Dalam satu hadith, Nabi ﷺ bersabda:
❝ Banyak tertawa dan tergelak-gelak itu mematikan hati. ❞

Banyak tertawa menjadikan hati semakin malap dan tidak berseri. Cahaya hati tidak bersinar dan akhirnya terus tidak gelap. Hati tidak berfungsi lagi. Nabi Muhammad ﷺ melarang umatnya dari gelak-ketawa yang melampaui batas.
Menurut hadith, banyak ketawa mematikankan akal dan ilmu. Barangsiapa ketawa tergelak-gelak, akan hilang satu pintu daripada pintu ilmu.

�Kenapa dilarang ketawa berdekah-dekah?

Dalam keadaan suka yang keterlaluan, hati kita lalai dan lupa suasana akhirat dan alam barzakh yang bakal kita tempuhi kelak.
Sedangkan dahsyatnya alam tersebut tidak dapat dinukilkan dalam sebarang bentuk media. Kita sedang menuju ke satu destinasi yang belum tentu menjanjikan kebahagiaan abadi.
Sepatutnya kita berfikir bagaimana kedudukan kita di sana nanti, samada berbahagia atau menderita. Berbahagia di dunia bersifat sementara tetapi di akhirat berpanjangan tanpa had. Penderitaan di dunia hanya seketika tetapi di akhirat azab yang berterusan dan berkekalan. Merenung dan memikirkan keadaan ini cukup untuk kita menghisab diri serta menyedarkan diri kita tentang bahaya yang akan
ditempuh.

❝ Tertawa-tawa di masjid menggelapkan suasana kubur. ❞

Demikian ditegaskan oleh Nabi ﷺ. Kita sedia maklum, kubur ialah persinggahan kedua yang bakal kita duduki dalam tempoh yang panjang. Kita tinggal keseorangan dan kesunyian tanpa teman dan keluarga.
Kubur adalah satu pintu ke syurga atau neraka. Betapa dalam kegelapan di sana, kita digelapkan lagi dengan sikap kita yang suka ketawa terbahak-bahak sewaktu di dunia.
Ketawa yang melampaui batas menjadikan kita kurang berilmu. Apabila kurang ilmu, akal turut menjadi kurang. Kepekaan terhadap akhirat juga menurun. Nabi ﷺ pernah bersabda:
❝ Barangsiapa tertawa-tawa nescaya melaknat akan dia oleh Allah (Al-Jabbar). Mereka yang banyak tertawa di dunia nescaya banyak menangis di akhirat. ❞

Saidina Ali r.a. sentiasa mengeluh;
"....jauhnya perjalanan ... sedikitnya bekalan...."

Walaupun hebat zuhud dan ibadat beliau, namun merasakan masih kurang lagi amalannya. Betapa kita yang kerdil dan malas beribadat ini sanggup bergembira 24 jam. Dalam hadith lain, Nabi ﷺ bersabda:
❝ Barangsiapa banyak tertawa-tawa, nescaya meringankan oleh api neraka. ❞

Maksudnya mudah dimasukkan ke dalam neraka. Kita tidak pula dilarang menunjukkan perasaan suka terhadap sesuatu. Cuma yang dilarang ialah berterusan gembira dengan ketawa yang berlebihan. Sebaik-baik cara bergembira ialah seperti yang dicontohkan oleh Nabi ﷺ. Baginda tidak gembira ketawa terbahak-bahak tetapi hanya tersenyum menampakkan gigi tanpa bersuara kuat.

Para sahabat pernah berkata;
" Ketawa segala nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu tergelak-gelak. "

Sumber: Email

Wallahua'alam..

0 Siapa Bran Komen Ni..!:

 

blogger templates | Make Money Online